Akce Ukliďme Česko očima primy B

Akce Ukliďme Česko očima primy B

22. 4. se slaví Den Země. Tento den také proběhla celorepubliková akce Ukliďme Česko, které se zúčastnila rovněž naše škola, a samozřejmě i naše třída prima B pod vedením profesorky Marie Štěpánkové.

Ráno v 8:00 se nás sešlo 19 u hlavního vchodu gymnázia, dostali jsme úklidové pomůcky, rukavice a pytle na odpadky. Rozdělili jsme se do skupin a začali jsme uklízet okolí školy.

Celkem jsme nasbírali 11 pytlů odpadků, z toho nejčastěji plastové obaly, skleněné lahve, papír, nedopalky cigaret a obaly od jídla. Z oblečení (3 mikiny, 3 trička, 8 ponožek, 2 bačkory, 3 kalhoty a čepice), které jsme nasbírali, bychom si mohli otevřít i secondhand J.

 

Kromě oblečení skončily v pytlích věci z domácnosti jako věšák na prádlo, vypínač, světlo, talíř s vidličkou a lžící, hygienické potřeby a pleny, tenisové míče, deštník, kusy stavebnice, zapalovače, kosti (snad nebyly lidské J), baterky, nabíječky, plyšák, a dokonce i 3 mobily.

V odpadcích si našla domov i některá zvířátka. V jedné nalezené tašce se zabydlel obrovský pavouk, který naši dívčí skupinu vylekal.

Jsme rádi, že jsme se této akce mohli zúčastnit a vyčistit aspoň malinký kousek naší země.

Je smutné, že i v dnešní době, kde na každém kroku máme koše na tříděný odpad, lidé vyhazují odpadky všude kolem sebe. Měli bychom si uvědomit, že některé odpadky se ve volné přírodě rozkládají několik stovek i tisíce let. A tím škodíme nejenom zvířatům, životnímu prostředí, ale hlavně sami sobě.

Ema Hajduková, prima B